Intervju med Kristina Hall på Bokmässan 2014

Läs mer…


Bokkväll med Kristina Hall 27:e februari

Arrangerat av Swedish American Museum

Jag älskade min mormor och skänker henne en tanke nästan dagligen trots att det nu är mer än 10 år sedan hon gick bort. Jag inser också att Bokkväll med Kristina Hall, 27 febjag inte är ensam om att känna mig bekant med Kristina Halls bok Två själar samma tanke. För de som kom denna torsdagskväll i februari kanske tankarna och parallellerna gick till en åldrande mor eller far eller en mormor precis som i Kristinas och mitt fall. Kristina berättar för oss att boken dels är en kärlekshistoria utan romantik, d.v.s. kärleken till hennes mormor, och dels en redogörelse för hur äldrevården i Sverige fungerar eller snarare inte fungerar. Det var för att bearbeta den hemlängtan hon kände för tillfället som hon började skriva boken. Kristina beskriver sitt behov av att skriva som att tankar och känslor inte alltid är sams och att skriva är ett sätt att få dem i samklang. Vi får höra hur hon alltid skrivit dagböcker och har lådor hemma av böcker fulla av tankar och upplevelser. Detta ger även den aktuella boken trovärdighet då den i detalj beskriver hur Kristina upplever sina möten med sin mormor från den dagen hon berättar att hon skall flytta till USA till ett av hennes sista möten med mormor. Kvällen började med lite mingel och sedan läste Kristina två kapitel ur boken, dels prologen och dels kapitlet från den första gången hon kom hem till Sverige efter det att mor mor flyttat till ett äldreboende. Efteråt fick vi chans att ställa frågor till Kristina;

(Anna) Det är ett mycket fint språk i boken, hur kommer det sig att du valde att skriva boken på svenska och inte på engelska?

-Mitt känslospråk är svenskan, svarar Kristina. Jag känner t.ex. mer när jag säger; Jag älskar dig än när jag säger I love you. Kanske beror det på hur ofta vi väljer att använda uttrycken. Men för att kunna uttrycka något på djupet och kunna beröra är svenskan det naturliga språket för mig. Dialogen med mormor var dessutom på svenska. ”Fortsätt skriv”, inflikar Kerstin Lane som också poängterar att ”Ditt språk är så fantastiskt att läsa. Det du skriver är en hjälp för oss andra att veta att det finns fler som känner lika och att jag är inte ensam”. Agneta Rosenberg frågar Kristina hur boken kom till.
‑Det var en nödvändighet. Jag upplevde det som väldigt jobbigt när mormor blev äldre och sedan dement. Hur tar man hand om de där hemma, vilka val gör vi när något händer. Känslorna kring detta bara måste få komma ut. Under denna period jobbade jag även med en life coach och skrivlärare, Eva Liljendahl (tidigare medlem i SWEA Chicago, numera boende i södra Sverige). Jag fick i uppgift av henne att skriva, till slut insåg jag att jag hade skrivit en hel bok. Eva hjälpte mig att korrekturläsa och kom också med många värdefulla synpunkter.

(Anna) Vilken reaktion har boken fått i Sverige?

‑Jag har fått mycket positiv och stark feedback i form av e‑post och telefonsamtal. Där människor har berättat hur mycket boken berört dem och hur de känner igen sig själva. Flera har även berättat att de gråtit vid flera tillfällen då de har läst och att boken har stannat kvar inom dem. Jag inser idag att jag måste skaffa en agent och vara mer representerad i Sverige för att kunna nå ut till fler. Än så länge har jag bara haft en presentation av boken i Sverige men den finns att köpa hos flera online bokhandlare t.ex. Adlibris.com/se och bokia.se. För de som föredrar e‑böcker så kommer boken inom kort även finnas tillgänglig för nedladdning hos iBooks och Reader.

(Anna) Hur ser nästa bok ut?

‑Förmodligen kommer den handla om min son, Christopher, och hans tre år långa resa från kritiskt sjuk till fullt frisk. Boken handlar om hur man som förälder orkar ta hand om ett svårt sjukt barn i flera år. Hur man bearbetar sin oro och samtidigt aldrig ger upp hoppet. Kärleken till Christopher och hans storebror Jonathan är viktigare än allt annat. Christopher själv skriver också korta stycken som är små minnesglimtar från hans sjukdomstid. Så man kommer även få ett barns perspektiv med Christophers upplevda rädsla, smärta och till slut en stor kämparglöd inför ett friskt liv. Jag har även redan skrivit två skönlitterära manus. Egentligen gäller det att bara våga få dessa publicerade.

(Anna) Kristina, visst vågar du!

Kristina flyttade från Chicago 2013 och bor numera i Malibu, Kalifornien. För dig som vill följa Kristina Hall eller köpa hennes bok ”Två själar samma tanke” kan besöka www.writerfromtheheart.com

Anna Engström


Boksignering, drink & tilltugg

Friday, February 21, 2014

Min fantastiska vän, Annika Gedda, öppnar upp sitt fina hem för boksignering av min bok “Två själar-samma tanke” då jag är hemma i Stockholm. Det kommer att finnas tillfälle att köpa min bok, samt dryck och lättare tilltugg. Framförallt kommer det att finnas gemenskap! Det viktigaste med kvällen är att jag får träffa er som står mig nära och ni vänner som jag inte har sett på alltför lång tid. Detta med boken är en bra anledning att samla människor jag tycker om. Jag ser fram emot en mysig kväll och att vi ses! Ta gärna med en vän eller din käresta. Varmt välkomna!

För mer information och anmälan kontakta mig, Kristina via kontakt.

Beskrivning av boken: Min vardag är i USA och mitt förflutna finns i Sverige. Jag slits mellan två världar. Jag åker hem till Sverige så ofta som jag kan. Nu när mormor försvinner mer och mer in i demensens dimma, är det inte ofta nog. Jag har upplevt bristerna i den svenska äldreomsorgen och jag känner mig maktlös. Jag vill fånga min kärlek till mormor medan hon finns kvar hos mig. Hon är en gåva som jag vill hylla. Jag skriver av mig min längtan och ger mitt hjärta till mormor. Nu och för alltid.